piątek, 3 lipca 2015

Ogórki małosolne po staropolsku


Składniki:
- ogórki gruntowe (im mniejsze, tym lepsze)
- kilka gałązek kopru z kwiatostanami
- czosnek (4-5 ząbków)
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka listków dębu
- kilka listków krzewu czarnej porzeczki

Zalewa:
Na 1 litr wody zużyj 1 łyżeczkę soli.

Wykonanie:
Sól rozpuść w ciepłej wodzie. Na dno kamionki/słoika ułóż gałązkę kopru, plaster chrzanu, 2 ząbki czosnku, połowę listków dębu i porzeczki, następnie ciasno ułóż ogórki. Na wierzch ułóż pozostały chrzan, czosnek, listki dębu i porzeczki oraz koper. Całość zalej wodą z solą tak, aby wszystkie ogórki były przykryte w proporcji podanej wyżej. Odczekaj kilka dni. Smacznego...

* Jeżeli chcesz przyśpieszyć proces kiszenia ogórki ponacinaj wzdłuż w 2-3 miejscach lub zalej je gorącą wodą z solą.

1 komentarz:

  1. Właściwości liści dębu utrzymują jędrność ogórków, a liście porzeczki dają dodatkowy, niepowtarzalny aromat:)

    OdpowiedzUsuń