czwartek, 15 sierpnia 2013

Barszcz z młodych buraków z botwiną i jajem


Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka (na bulion)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 3-4 młode buraki
- pęczek botwinki
- ok. 2 litry wody
- sól, pieprz w ziarnach, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie
- kilka łyżek octu
- szczypta cukru
- łyżeczka majeranku
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- jaja (po jednym na talerz)
- natka pietruszki

Wykonanie:
Do garnka włóż umyte skrzydełka (możesz użyć gotowych kostek mięsnych lub warzywnych), seler, pora, pietruszkę, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Z wierzchu zupy zbierz szumy z mięsa. Wrzuć ziarna pieprzu, pokrojoną w plasterki marchew i słupki buraka i gotuj na małym ogniu do miękkości. Botwinę umyj i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Dodaj sól, szczyptę kurkumy, ocet i cukier. Dopraw według własnego smaku. Całość zabiel śmietaną i dodaj roztarty w dłoniach majeranek. Zagotuj. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i natką pietruszki. Smacznego ...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz