niedziela, 27 października 2013


Kalinówka - nalewka z kaliny


Składniki:
- 2 szklanki owoców kaliny
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 litra wódki
- 1/2 litra spirytusu

Wykonanie:
Owoce kaliny oczyść, umyj, wysusz i wstaw do zamrażarki na minimum 24 godziny. Wówczas kalina straci gorzki smak. Przemrożone owoce wsyp do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zamknij i odstaw na dwa tygodnie w ciepłe, lecz ciemne miejsce. Co jakiś czas poruszaj słojem. Zlej nalew i odstaw. Odciśnij owoce, wymieszaj z miodem i odstaw do wytworzenia się syropu. Nie zapomnij o poruszaniu słojem. Połącz oba nalewy, przefiltruj i rozlej do butelek. Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na przynajmniej pół roku. Smacznego ...


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz