sobota, 16 marca 2013

Biedroneczka dla Haneczki ...


Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
- 7 jaj
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 50 ml oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli

Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 2 łyzki soku z cytryny

Czerwony lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- sok z połowy małego buraka

Dodatki:
- 1/2 szklanki zimnego mocnego naparu z herbaty
- puszka brzoskwiń w syropie
- 50 ml mleka
- 2 rządki gorzkiej czekolady
- 2 czekoladki Toffifi
- spora garść lentilek
- 8 czekoladowych patyczków

Wykonanie:
Białka oddziel od żółek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj do uzyskania śnieżnobiałej masy. Zmniejsz obroty miksera i ubijaj dodając po jednym żółtku. Powoli dodawaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj olej i delikatnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (żeby ciasto nie przywarło). Piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika, żeby ciasto nie opadło! Po upieczeniu odstaw je do ostygnięcia nie wyciągając z tortownicy. Galaretkę rozpuść w 300 ml wody. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę, dodaj sok z cytryny. Delikatnie mieszając połącz z tężejącą galaretką. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Brzoskwinie odsącz z syropu, pokrój je na półplasterki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Ciasto przekrój na 3 równej grubości płaty. Spodni płat połóż na tortownicy. Za pomocą łyżeczki naponczuj herbatą. Na cieście ułóż plasterki brzoswiń, następnie wyłóż część masy śmietanowej. Połóż drugi płat ciasta i również go naponczuj. Ułóż brzoskwinie i posmaruj drugą częścią masy zostawaiając ok. 5-6 łyżek do wykończenia ciasta.  Z wierzchniego płatu wytnij główkę i skrzydełka. Ułóż na masie, naponczuj. Ostaw do lodówki. Czekoladę rozpuść w rondelku z mlekiem, mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i wodą. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z buraka (możesz też użyć barwnika spożywczego, ale wówczas, przy zakupie zwróć uwagę, czy jest on naturalny). Wszystko dokładnie utrzyj i odstaw na kilka minut. Gęstniejącą czekoladę rozsmaruj na główce biedronki. Na środku główki ułóż czekoladki Toffifi tworząc z nich oczy. Połowę lukru wyłóż na jedno skrzydełko i dokładnie rozsmaruj nożem. Na wierzchu ułóż połowę lentilek. Tak samo postąp z drugim skrzydełkiem. Pozostałą masę śmietanową przełóż do dekoratora/ szprycy/ rękawa cukierniczego. Używając najcieńszej końcówki wypełnij przestrzenie między płatami ciasta a także zrób biedronce brwi i uśmiech. Z czekoladowych patyczków zrób czułka i nóżki. Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smaczenego ...



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz