czwartek, 18 lipca 2013

Jagodzianka - nalewka jagodowa


Składniki:
- 1 kg jagód
- 1/2 kg cukru
- 1/2 litra wódki
- 1/2 litra spirytusu

Wykonanie:
Obrane, umyte i osuszone jagody zasyp cukrem w wysokim słoju i wlej alkohol. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w słoneczne miejsce. Po miesiącu przefiltruj nalewkę przez gazę lub gęste sitko. Rozlej do butelek i odstaw w ciemne miejsce na przynajmniej miesiąc. Smacznego ...


Początkowo smak nalewki nie będzie zbyt przyjemny, dlatego musi ona leżakować. Po kilku miesiącach smakuje zdecydowanie lepiej, a im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza:) Moja jagodzianka leżakuje już ponad rok i właśnie teraz jest najpyszniejsza:):):)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz